Lägga till i naturhamn

Grunden för en bra tilläggning är att vara förberedd. Vi brukar gå igenom med samtliga som är ombord hur vi tänker lägga till. I huvudsak så fördelas uppgiften på mig och T, men ibland så får den som är ombord en uppgift. Det viktiga är att var och en vet vad som förväntas.

Lite beroende på om det är fler båtar i närheten så fendrar vi av. Vi ser också till att fälla stävstegen och att plocka fram de tampar vi behöver. Är det klippor förbereder vi med kilar och hammare. T lossar också säkerhetskroken till ankaret.

När vi väljer plats i naturhamn för natten brukar vi alltid ha koll på väderprognosen. Kommer det att blåsa? Hur mycket och från vilket håll? Kommer vinden att vända?
Vi gillar att vara i solen så vi försöker oftast att lägga oss så att vi får sol, gärna både på kvällen och morgonen.

Vi går alltid in och tittar först innan vi släpper ankaret. Kommer vi ända in? Finns det stenar eller annat i närheten? Genom att gå närmare får vi en bra koll på hur vi ska fästa tamparna också.

På de första båtarna vi hade fick vi kasta ankaret för hand. På de två senaste har vi haft ankarspel. Två olika ankarspel där det ena bara hade styrning från förarplats och på vår nuvarande båt så är det bara styrning via fjärrkontroll. På den förra båten bestod styrningen av en röd, en gul och en grön knapp. Den röda var för att starta upp spelet. En liten, liten svag lampa lyste när det var på. Den gula var till för att ange hastigheten. Mest betydelse vid upptagningen. Den gröna styrde ankarlinan upp och ner.
På vår nya är den en ON-knapp. När spelet slås på eller av hörs ett svagt pip. Sedan är det en knapp för att fälla spelet och en annan för att ta upp det. Väldigt enkelt utmärkt med pilar.
Tyvärr så sitter ankaret så till att det inte har åkt i utan att vi behövt putta till det för hand. Irriterande. Ibland har det också varit svårt att få igång det.

När vi bestämt plats så står T i fören redo att hoppa iland. Vi kommunicerar vid behov med händerna. Det är bra att i förväg ha bestämt lite olika tecken för släpp ankaret, fortsätt fram, stoppa, styr höger, styr vänster och hur långt det är kvar.
Eftersom jag styr inifrån hytten har vi numer ett trådlöst headset till våra telefoner och ringer upp varandra innan vi lägger till. På så sätt kan vi prata i lugn och ro utan att skrika. Det fungerar väldigt bra.

Vi brukar släppa ankaret ca 35 meter från land. Ankarlinan får löpa fritt tills T har kommit i land. Då stoppar jag ankaret genom att trycka en gång på upp.

Tamparna fäster vi så att de har en vinkel på 45 grader från båten. Eftersom vare sig jag eller T är särskilt bra på knopar har vi en krok i den ände som är iland. Sedan justerar vi tamparnas längd från båten. Om det är avdrift ska tampen på den sidan vågorna kommer sättas fast först.
När båda tamparna är på plats spänner jag upp ankarlinan.
Vår båt är ganska stor och tung så vi lägger alltid två spring från mitten av båten till land. Då ligger hon extra stadigt och tryggt.

När vi ska kasta loss brukar jag lossa ankarlinan något. Sedan går jag vid behov fram och hjälper T med tamparna. Om det behövs står jag inne och parerar lite med bogpropeller och akterpropeller. Jag ger ingen back utan låter båten glida ut med hjälp av ankarlinan när jag halar in den.

T brukar gå direkt bak till ankaret och kolla om det är smutsigt och vid behov rengöra det. Hon spänner på säkerhetskroken när ankaret är helt uppe.