torsdag 1 juli 2010

Fjärde sommaren

Inför den fjärde sommaren gjorde vi en mer omfattande vårrustning. Vi skrapade ner delar av överbyggnaden till trärent. Det blev flera lager lack att stryka på. Det var många timmars arbete vi la ner. Till saken hörde att vi ville göra henne extra fin eftersom vi skulle komma med båt till vårt bröllop i maj.

Den fjärde sommaren gjorde vi något som vi pratat om länge. Tillsammans med två vänner åkte vi Göta kanal, skilsmässodiket, som nygifta. Inte hela vägen, vi vände som planerat i Borensberg.

Det var en fantastisk tur med de varmaste sommarveckorna på länge. 
Det började väldigt dramatiskt. Vi åkte via Södertälje kanal. Efter påfyllning av både vatten och diesel ankrade vi för natten i Brandalslund. På morgonen skulle jag som vanligt dra några varv på fettsprutan och öppnade luckan till motorutrymmet. Jag fick en chock. Motorn stod under vatten!

Förfärade började vi länsa. Var kom vattnet ifrån? Vi diskuterade och trodde kanske att vattentanken gått läck. Vi kunde ju inte åka hela vägen till Mem utan vatten så vi bestämde oss för att göra ett stopp i Skanssundet och köpa dunkar. Sagt och gjort. Även där fick vi länsa vatten även om det inte var lika mycket som tidigare. 
Nu skulle vi äntligen vidare! 
Vi höll regelbunden koll på motorutrymmet. Redan efter några distans indåg vi att det kom mer vatten. Vad kunde det bero på?
Vi gick tillbaka till Brandalslund. Ännu en natt. På kvällen när vi skulle sova låg jag och tänkte på vårt problem. Och plötsligt slog det mig. Under vintern hade vi låtit marinan koppla ur ett elverk som den förra ägaren installerat. Avgasröret var kopplat till motorns kylvattensystem. Jag kunde knappt bärja mig innan jag kunde kolla om det stämde. Det gjorde det. De som monterat bort det hade inte brytt sig om att stänga igen röret. Vi fick sätta en skål som nödhjälpligt samlade upp vattnet och sedan tömma med jämna mellanrum. Vi fixade själva ett rörlock när vi kom till Söderköping. 
Många timmar arbete gjorde vi under våren
Maria-Carolina skulle bli i toppskick inför bröllopet
Ett stopp i Brandalslund på väg mot kanalen
Här syns tydligt att det är mycket vatten i båten
Stendörren
Vackra vyer 
Mem och den första slussen i kanalen
Ankrade i slussen Brådtom